IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-вкусните, но и най-неподходящи храни за закуска

29 март 2012 06 10

Откажете се от тях, ако искате да сте здрави и стройни

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Казват, че в първото хранене за деня можем да си позволим най-калорична храна, тъй като организмът има достатъчно време да я преработи. Така ли е, обаче?

Ако имате проблеми с теглото, с нивата на холестерола, със здравето на сърцето или имате занижено либидо, по-добре не вярвайте на тези твърдения, а обърнете внимание какво ядете на закуска.

Ето, кои са 5-те храни, които най-често слагаме на сутрешната си трапеза без да подозираме, че си вредим.

Зърнени култури

Удобната и бърза зърнена закуска от сорта на корнфлейкс с мляко, е изборът на много съвременни хора. Да, но повечето такива храни, са подсладени със захар. Тази захар пречи на успеха на онези, които имат намерение да отслабват. Освен това докато стигнете от вкъщи до бюрото в офиса, вие вече ще сте гладни отново. Ако все пак обичате зърнените закуски, внимателно проверявайте съдържанието им на кутията. Изберете такива, които са богати на фибри и са с ниско съдържание на захар.

Снимка: Dreamstime

Пържени храни

Почитаната във Великобритания закуска „ham end eggs" или „яйца с бекон" е една мазна бъркотия. Колбасите са с високо съдържание на мазнини, а за бекона да не говорим. Като добавим към картината маслото и яйцата, а някои добавят и пържени картофи, закуската става около 3000 калории! Почти невъзможно е, ако работата ви е свързана със седене на бюро, да изгорите тези калории до следващото хранене. Тази закуска ви гарантира постепенно затлъстяване!

Освен това е доказано, че един на всеки 18 мъже се разболява от рак на дебелото черво, ако започва деня си с пържена закуска. Като нейна алтернатива ви предлагаме печени домати и гъби върху препечена филия пълнозърнест хляб - вкусно, здравословно и пълно с антиоксиданти.

Кифли и кексове

Тестените кифли и кексове от типа „мъфин" са много удобна закуска, за хората които бързат сутрин. Те са на принципа - купуваш и изяждаш на път за работа. Това обаче означава, че стартирате деня си с голяма доза захар и калории. Тези храни са сравнително евтини и обикновено имат високо съдържание на вредни наситени мазнини.

Не се заблуждавайте от кексовете, които съдържат сушени плодове или от кифлите с мюсли, защото и те са пълни със захар. Все пак, ако наистина обичате кексове и кифли, приготвяйте си ги у дома – поне ще знаете какво сте им сложили.

Понички 

Няма съмнение, че поничките и кроасаните с различни пълнежи са много вкусна закуска, но те са много лош избор. Ако се спрете на геврек не е чак толкова зле, но тези сладките изкушения с пълнежи и различни топинги са пълни със захар и въглехидрати, които ще покачат вашия инсулин, а това ще доведе до умора. Да не говорим, че никога не  спираме с една поничка, а обикновено изяждаме по няколко...

Снимка: Dreamstime

Палачинки

Няма здравословна опция, когато става въпрос за палачинки. Дори да ги правите с брашно от елда или с пълнозърнесто брашно, пак ще ги изпържите с мазнина и те ще са пълни с мазнини и въглехидрати. Да не споменаваме с какво ще ги гарнирате после – сладко, шоколад, пудра захар?!

Има вариант на палачинки с овесени трици и извара, но те едва ли ще са по вкуса на всички, затова най-добре извадете палачинките от менюто си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Любител на класиката ( преди 11 години )
Няма нищо по-добро за закуска от една топла шкембе чорба ,агнешки червица или терешки крака ,дори и супа валчета(топчета)-за жалост почти изчезващи вкусотии.Още по -добре е ако зимно време супата е по мазничка но с оцет ,чесън и лют пипер.Стопля ,разсънва и повдига духа.Стига да е достатъчно и да имаш време да я хапнеш на спокойствие без да бързаш -за това трябва да се научиш да ставаш рано (което предполага и да си легнеш по-навреме и на бистра глава-без алкохолни и хранителни излишества).Има време и да се поотпуснеш но е най-добре преди почивен ден а не например в неделя вечер и сутринта в понеделник да си като отлежала салата.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Bear ( преди 11 години )
Това за зърнената закуска е абсолютна глупост..От много време насам е доказано,че е една от най-полезните закуски, особено ако се добавят плодчета или ядки.Млякото е много полезно за храносмилането а мюслито увеличава обема си в корема и се издува, което ни наяжда за по-дълго време.Че в готовите кутии има захар- така е, но не е толкова много а все пак организма има нужда от всичко.От както закусвам това всяка сутрин съм свалила почти 5 кг. (като добавям плод орех и мед). Ако ми кажете че измислените ви ''Белвита'' ''Активия'' и подобни *** са ви представата за здравословна закуска тотално ще се отчая на къде отива народа.. pearlka също е много права :)МОЛЯ ви спрете да пишете по теми за които очевидно далеч не сте информирани, защото аз ви се смея, но има деца които ще го вземат на сериозно и не дай боже ще последват ''съветите'' ви ! ;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
KD ( преди 12 години )
И какво се оказва - всичко е пълно с ужасно вредни неша: захар, калории, мазнини.... т.е. ВСИЧКО което ядем е отрова... Ами то е вредно и да дишаш - с всяко дишане се окисляваш и изгаряш - вървиш към смъртта (истина е). Значи ли това, че трябва да не хапваме нищо? Оставете параноята, просто спазвайте разумни граници и се движете, за да се чувствате добре.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Queasy ( преди 12 години )
Как в една закуска от 2 яйца и 2 тънки слайса бекон , ДОРИ и с масло ще има 3000 ккал??!? Двете яйца са около 200, айде 300 ккал, лентите бекон не повече от 300 и те. В 100 гр масло има 750 ккал - за конкретната закуска ще ни трябва 1/4 от това масло - грубо 200 ккал. Тотал: 800 ккал. Така ще хапнеш нещо по-леко за обяд.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар