В продължение на повече от година те са изследвали как въздействат върху апетита два типа закуски: богатата на яйчен белтък и тази, в която преобладават въглехидрати.

“Въпреки почти еднаквите калории закуската от яйца води до намаляване на количеството употребявани калории в продължение на 24 часа след храненето, като понижава чувството за глад, което липсва в продължение на повече от 3 часа”, твърдят диетолозите, цитирани от Би Би Си.

Резултатите от предишни изследвания също доказват, че яйцата за закуска помагат за по-бързото отслабване (с до 65%!) и поддържането на оптимално количество енергия през целия ден.

Специалистите не са открили съществени различия по отношение на концентрацията на холестерол и триглицериди в кръвта.

Учени от университета на щата Канзас са изследвали въздействието на закуската, състояща се от яйца, върху апетита на децата и са установили, че и при тях, както и при възрастните, ефектът е същият, пишат от здраве.bg.



Все повече диетолози вече са убедени, че по-голямото количество яйца в менюто не вреди на здравето, защото, противно на старото схващане, не води до покачване нивото на липидите и холестерола в кръвта и съответно няма увеличение на риска от сърдечносъдови нарушения. Дори са налице доказателства, че мъжете, които изяждат седмично от 1 до 6 яйца, живеят по-дълго, а при жените е понижен рискът от инсулт.

В едно средно голямо яйце има около 70 калории, то съдържа 13 витамини и минерали, включително холин, висококачествени белтъчини и антиоксиданти.

Ако закуската ви включва яйца, това ще ви засити за дълго и ще ви помогне да контролирате апетита си през останалата част от деня, като приемете по-малко калории. Това е становището на група специалисти по диетология от университета на щата Кънектикът.