Семейство

Каква да бъде закуската на децата?

11.05.2012г. / 10 26ч.
Вергиния Генова
Каква да бъде закуската на децата?

Каква да бъде храната на децата? Пред тази дилема се изправя всяка майка. Всеки ден. И винаги започваме от закуската.

Ако сме у дома и не бързаме да излизаме е една идея по-лесно да направим хем здравословна, хем красива, хем калорична закуска.

Обаче, ако трябва да сме бързи и с една ръка да мажем филия, с друга да говорим по телефона, с трета да оправяме раницата, с четвърта да гладим недогладената пола... тогава... се сещам за вица за мечката – „колкото ръце имаш, толкова ще извадиш, това е мечка“. Та и ние така – това е приготвяне за бързо изстрелване в орбитата на делника на работещата жена и майка.
И поради това вариантите за закуска намаляват:

Най-бързият, лесният – сандвич – хляб, масло, сирене, яйца, колбас, зеленчуци – каквото детето ви обича. Може да добавите маслини и чаша мляко.

Тост – това е пак бърз вариант на сандвича. Предимството му, че е поне топличък – било то с кашкавал или шунка – децата ги харесват.

Принцеса – кайма, кашкавал, комбиниран. Запечените сандвичи отново изискват само една идея повече усилия и време и децата ви ще са доволни от хрупкавата филийка. Ако добавите и краставички и домати няма да сбъркате.

Най-вкусниятпалачинки. Обикновено повечето деца обожават палачинки, но за съжаление не се правят толкова бързо, колкото би ни се искало и остават като празнично меню за дните когато сме почивка и не бързаме да излизаме рано сутринта.
През седмицата може да заменим палачинките с нещо по-бързо – гофрети. Ако сме направили сместа от вечерта, просто изсипваме и печем. С какво ги обичат децата – обикновено със сладко от ягоди! Може да експериментираме да им предложим с мед и ядки. Може пък да им хареса.

Закуска, която децата сами си правятмюсли и мляко. Това е вече за много заети родители – можем лесно да приучим децата да си сипят мляко и мюсли и да се нахранят на закуска. Ако са по-малки, все пак трябва поне да им стоплим прясното мляко или да извадим от хладилника киселото, за да не е прекалено ледено. Закуската с мюсли е здравословна и може да се разнообразява с различни ядки, парченца различни плодове.

Плодовебанани. Те пък са за още по-заети родители, които дори са излезли преди детето да закуси. Бананите са хем хранителни, хем полезни.

По-образцовите майки може би успяват да направят и по някоя домашна баница, мекици, плодово смути, прясно изцеден сок, бъркани яйца или някой друг деликатес.

А вие какво успявате да предложите на детето ви като закуска в забързания делник?

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай