zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 “вредни” храни, които всъщност могат да са ни от полза



5 “вредни” храни, които всъщност могат да са ни от полза

Сладоледът в малки количества е добър избор за отслабващите, които все пак искат десерт.

здраве.bg

В диетологията също има правила, превърнали се в постулати и приемани от всички за несъмнена истина. Но дали те наистина са толкова неоспорими!? За някои малко очаквани заключения, разказва в своя статия британския всекидневник “Таймс” (The Times), като цитира изследванията на известен американски специалист за пет храни, които според битуващото мнение са много повече вредни отколкото полезни за здравето ни.

1. Месото

Всъщност в постното червено месо има по-малко мазнини отколкото в пилешкото - в 100 г пилешко се съдържат средно 129 калории и 4,8 г мазнини, а в 100 г говеждо – 135 калории и само 4,5 грама мазнини. Освен това говеждото съдържа и три пъти повече желязо и почти четири пъти повече цинк, който е особено необходим за имунитета.

Никой не ви призовава да се отказвате от пилешкото месо, но не забравяйте, че постното червено месо може да стане удачно допълнение към вашата диета.

2. Сладоледът

Разбира се, ако всяка вечер сядате пред телевизора с голяма кутия сладолед, едва ли ще допринесете с нещо за своето здраве. Но не е необходимо да са отказвате напълно от него. Този продукт се преработва бавно. С други думи той постепенно насища кръвта със захар, а след това за разлика от други десерти (пудинг или торта) може да се яде по малко. Една топка сладолед с тегло 75 г съдържа 114 калории и 6 г мазнини и всъщност може да бъде отличен завършек за обяда на тези, които наблюдават своите килограми, а обичат десерта.

3. Белият хляб

Много хора предпочитат пълнозърнест или ръжен хляб. По този начин те наистина увеличават употребата на целулоза. В 50 г бял хляб с съдържат 0,8 г целулоза, а в същото количество пълнозърнест - 2,5 г. Без съмнение целулозата е много полезна за червата. Но пък белият хляб съдържа не по-малко полезният за костите калций, а тъй като съдържа по-малко целулоза, организмът поглъща повече калций поради факта, че целулозата възпрепятства неговото усвояване.

4. Кравето масло

Ако имате високо ниво...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.