zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10-те най-полезни и 4 вредни храни



10-те най-полезни и 4 вредни храни

здраве.bg

Правилното хранене може да помогне на човек да изглежда млад и на по-зряла възраст. По принцип, с напредването на възрастта на човек му е необходима по-малко храна, но съдържаща повече хранителни вещества.
Ето някои от продуктите, полезни за нашето здраве, независимо от възрастта:

1. Пълнозърнест хляб и ориз

Много хора избягват въглехидратите, защото според общото мнение от тях се дебелее, но те са много важни за поддържането на енергейното ниво.
Не забравяйте и за продуктите от натурални зърна, които съдържат много растителни влакна. Те помагат да се намали нивото на холестерола, риска от сърдечно-съдови заболявания, рак на правото черво, камъни в жлъчката, диабет и затлъстяване. Те са жизнено важни и за работата на червата, които с възрастта стават по-малко активни.

2. Яйца

За кокошите яйца често се изказва отрицателно мнение, но те са източник на белтъчини и лутеин, който предпазва очите от катаракта. Изследвания доказват, че тези вещества предотвратяват образуването на тромби, намаляват риска от инфаркт и инсулт. Съвсем ново изследване доказа, че употребата на 6 яйца седмично намалява риска от рак на гърдата с 44%.

Днес диетолозите твърдят, че 1-2 яйца дневно не повишават нивото на холестерол, тъй като организмът сам произвежда холестерол от натрупаните мазнини, а не го получава от богатите на холестерол продукти, към които се отнасят и яйцата.

3. Мляко

С възрастта нуждата на организма от калций нараства, затова е важно да включим в нашето меню продукти, богати на този минерал. Обезмасленото краве мляко е особено полезно - то е богато на калций, необходим за костите и като профилактика на остеопорозата.

Пийте ежедневно по 2 чаши обезмаслено прясно мляко и консумирайте обезмаслен или нискомаслено кисело мляко и плодове, богати на калций.

4. Спанак

Може да се каже, че в този продукт има повече питателни вещества, отколкото във всеки друг. Той е източник на желязо, витамини С, А и К, антиоксиданти, които помагат...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.