Много хора не могат да започнат деня си, дори и да си отворят очите, ако не са изпили голяма чаша кафе.

Но според група учени причината да се събудим и да се почувстваме по-свежи, определено не е в кафето, а... в нашите глави.

Британски изследователи направили експеримент като дали на група доброволци чаша безкофеиново кафе, само че им казали, че в кафето има кофеин.

След това учените забелязали, че същите тези доброволци подобряват представянето си, работоспособността си, както и настроението си.

В серия от тестове, предназначени да се отрази тяхната умствена дейност, времето за реакция и настроението им, някои от тях дори се справили по-добре от доброволците, които наистина са консумирали кафе с кофеин.

Резултатите показват, че кафето всъщност не е основният "виновник" за нашето добро настроение или събуждане рано сутрин, а че всичко е в нашите глави.

Просто хората очакват, че пиейки кафе, съдържащо кофеин, това ще им даде тласък на деня, ще ги ободри, дори и всъщност да пият най-обикновена черна течност, несъдържаща кофеин, обясняват учените.

Всеизвестно е, че кофеинът е стимулант, който въздейства на мозъка и може да "се справи" със сънливостта и умората.

Някои изследвания предполагат, че три чаши кафе на ден могат значително да намалят риска от Алцхаймер - чрез задействането на верижна реакция към мозъка, която пречи болестта да нанесе своите вреди.

Според Британската асоциация за кафе само британските потребители пият около 70 милиона чаши кафе на ден, пише в. Telegraph, цитира inews.bg.

Проучването е било направено от група учени от Университета в Източен Лондон, като в него са участвали 88 доброволци на възраст между 18 и 47 години.

Всички участници в изследването били почитатели на кафето и пиели най-малко по две чаши кафе на ден.