Автор
Woman.bg

Пет вида закуски от различни крайчета на света

Неизвестно защо хората с много по-голямо желание отговарят на въпроса „Какво обичаш да ядеш на закуска?“, отколкото на аналогични въпроси относно обяда или вечерята.

Отговорът при някои е кратък и лаконичен – сандвич със сирене, чай със захар, пържени яйца с лук, пирожка с бонбон, двойно кафе с вестник, извара с мед или пък овесена каша с ягоди. Други се изказват по-пространно – палачинки, горещи соленки със сос, дебели пухкави омлети, направени с пасатор коктейли или прясно изстискани сокове.

Закуската определя настроението за целия ден, затова трябва да е приятна и вкусна и да се изяде без бързане. Трябва да можете да си качите краката на стола, както си седите с топлата пижама, и да доливате кафенце на половинката си, обсъждайки плановете си за вечерта. Закуската не е просто хранене, а чудесен повод да се почувствате щастливи.

Френска закуска – кроасани и кафе



Продукти:

* 1 кг. брашно
* 100 гр. мая
* 1.5 чаши захар
* 1.5 чаши мляко
* 250 гр. краве масло
* Щипка сол и щипка ванилия
* Бурканче сладко

Приготвяне:

Затоплете млякото и разтопете в него 1/3 от цялото масло, добавяйки маята, яйцата, ванилията, захарта и солта. Разбийте добре сместа, добавете брашното и омесете тесто. Покрийте го с кърпа и го оставете на топло за час и половина. После го разделете на две половини и ги разточете тънко. Наредете нарязано масло върху единия пласт и покрийте с втория. Сгънете двата слоя заедно надве и отново разточете. Нарежете тестото на триъгълници, поставете върху всеки един малко сладко и ги навийте на рула. Печете кроасаните на загрята до 180 градуса фурна до образуването на златиста коричка. Сервирайте с кафе и мляко. Да ви е сладко!

Японска закуска – супа мисо



Продукти:

* 250 гр. тофу
* Връзка зелен лук
* 15 гр. паста мисо
* 700 мл. бульон даши

Приготвяне:

Бульонът се кипва, в него се добавя пастата мисо. Тофуто се нарязва на кубчета и се пуска в супата. Варете още две минути, през което време нарежете лука. Добавете и него към сместа и варете още една минута. После изключете котлона, покрийте тенджерата с капак и оставете супата да постои няколко минути. Добър апетит!

Гръцка закуска – баница бугаца



Продукти:

* 200 гр. брашно
* 2 яйца
* 3 супени лъжици вода
* 3 супени лъжици олио
* Сол
* 500 гр. сирене
* 60 гр. краве масло
* Щипка канела
* 1/2 лъжица пудра захар

Приготвяне:


Омесете тесто от едно яйце, брашното, водата, олиото и солта. Оформете го на топка и го намажете с олио. Оставете го да отлежи за 30 минути. После го разточете на тънко и разпределете отгоре натрошеното сирене и размекнатото масло. Завийте тестото на руло, намажете го с яйце и печете 40 минути на 180 градуса. Добър апетит!

Английска закуска – боб с наденички



Продукти:

* 1 домат
* 1/2 консерва сварен червен боб
* 4-5 печурки
* 1 яйце
* 1 наденичка
* 2 резена бекон
* Краве масло
* Сол и пипер
* 2 препечени филийки
* Портокалов сок и кафе

Приготвяне:


Изсипете боба в тиган и го претоплете. Добавете малко краве масло. Запечете наденичката и бекона на скара. Нарежете домата на кръгчета и също го запечете. Нарежете и запържете гъбите. Добавете в тигана яйцето, разбъркайте и пържете до готовност. Сервирайте в една чиния фасула, яйцето с гъби, наденичката и бекона. Всичко това трябва да се комбинира с чаша портокалов сок и ободряващо кафе. Добър апетит!

Немска закуска – пържени филийки със салам



Продукти:

* 130 гр. леберкез
* 4 филии хляб по избор
* 4 яйца
* 1 ябълка
* 1 супена лъжица краве масло
* Зелени подправки
* Щипка червен пипер

Приготвяне:

Филийките се изпичат на фурна или в тостер и се намазват с краве масло. Леберкезът се намачква с вилица и се смесва с настъргана ябълка. Сместа се намазва върху филийките. Можете да спрете дотук, а можете и да покриете всяка филийка с пържено яйце и да поръсите отгоре с нарязани зелени подправки. Закуската се сервира топла. Добър апетит!