Да съгрешиш с…черен хайвер

Известен философ е казал, че масата е единственото място, където не скучаем още от първата минута. Без съмнение на гастрономите такова нещо не може да им се случи, когато са изправени пред изкушението, наречено червен хайвер. Вярно е, че той не е толкова скъп като черния, който в Москва стига 5000 рубли за 100 грама, нито е признак на суперлукс и изисканост, с каквато руските дворяни представяли черния в Европа през XVIII век. Но, както се казва, не всички са родени със сребърна лъжичка в уста…

Руснаците смятат, че хайверът е исконно техен продукт, и по местата, където го има, е по-достъпен от хляба.

Това е единственият деликатес, който дори на официални трапези може да се похапва направо с черпака – ако сте на точното място, разбира се. Истината е, че червеният хайвер не отстъпва нито по вкусови, нито по хранителни качества на черния, но сьомгата, от която се получава, е в много по-голямо количество от есетровите риби, някои от които направо са на изчезване.

Червеният хайвер се получава от атлантическа и тихоокеанска сьомга. Превъзнасят го в Сибир и Далечния изток, както и в Япония. Други казват, че това е “руска дивотия”. Единият вид сьомга (salmo salak) живее в Атлантика, по западното крайбрежие на САЩ и реките в Европа, включително и Дунав. Има над 10 вида благородна сьомга.

При различните видове и цветът на хайвера е различен – от оранжев до наситено червен

Традиционният руски червен хайвер е от далекоизточния вид кета с едри оранжево червени зърна. Хайверът на горбушата е по-дребен, за всекидневна употреба и най-разпространен. Истинските ценители предпочитат нерка – с остър и нагарчащ вкус, наситеночервен на цвят.

Червеният хайвер, за разлика от черния, се предлага само зърнист, в метални кутии или стъклени буркани. Извлича се до четири часа след улова на рибата, а за обработката му трябват още десет дни. Няма светско парти, на което да не се поднасят хапки с този деликатес. Те са сред най-предпочитаните за водката или шампанското. В руската традиция хайверът се поднася в кристална купа в лед и сребърна лъжичка

Допълненията към него пречат на истинския му аромат. Най-популярни са филийки хляб с масло или блини със сметана и върху тях лъжичката хайвер. Блините се приготвят с брашно от елда. Полулярната рецепта включва 150 г брашно от елда и 50 г пшеничено брашно, малко мая, сол, чаша топло прясно мляко, чаша сметана, 2 супени лъжици разтопено масло, 3 яйца. Разтворената в топло мляко мая се разбърква с брашното в голяма купа.

Изсипват се отделените жълтъци, сметаната, маслото. Разбърква се до получаване на еднородна смес и се оставя да престои няколко часа. Накрая се добавят разбитите на сняг белтъци. Блините се пържат в тиган като палачинките, но по-малки по форма. Още топли, те се гарнират с разбита сметана и лъжичка хайвер. Блините могат да се заместят с печен картоф или варено яйце.

Рецепти

Класическа закуска с червен хайвер

Продукти: Няколко филийки хляб, пакетче масло, по лъжичка хайвер за всяка филийка.

Начин на проготвяне: Намазаните с масло филийки се запичат леко във фурната. По желание може да се добави и разбита сметана. След това върху филийките се намазва хайвер.

Портокалова закуска

Продукти: 1 портокал, 1 киви, 80 г хайвер.

Начин на проготвяне: Портокалът се нарязва на филийки, върху тях се поставят резенчета киви, а отгоре – хайвер. По желание може да се подправи с няколко капки лимон.

Салата с хайвер

Продукти: 1 киви, парче грейпфрут, няколко маслини и стафиди, накиснати в алкохол, скариди, маринована рибка, щипка куркума, лъжича водка, по желание сметана.

Начин на проготвяне: Плодовете се нарязват и разбъркват. Добавят се почистените скариди и всичко се полива с лъжица водка. Охлажда се и накрая се добавя лъжичка хайвер.

За Чудеса.НЕТ

Георги Календеров е редактор в сайта Чудеса.Нет от 2006 година, когато е самото създаване на сайта.

Прочети още

Съхранение на кърма

Съхраняване на кърма. Колко време трябва да продължи кърменето?

Как се извършва правилно съхранение на кърма (във фризера)? Колко дълго време трябва да се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *