Междинните закуски са полезни, но не помагат на отслабването

Не се храним, защото сме гладни, а по навик
Обновена: 29 ное 2011 11:16 | 29 ное 2011 11:16, Румяна Тасева
4
Междинните закуски са полезни, но не помагат на отслабването
Снимка: Dreamstime

Балансираното хранене се препоръчва от диетолозите за поддържането на добра фигура и здраве. Според тях приемът на храна на приблизително равни интервали поддържа нивото на кръвна захар стабилно, предотвратява появата на „вълчи глад“ и дори помага за отслабването.

Американски изследователи обаче твърдят, че междинната закуска има саботиращ ефект при режим, целящ редуциране на теглото.

В проучване на Центъра по превенция към Института за изследване на рака „Фред Хатчистън“ в Сиатъл са се включили 123 жени с наднормено тегло и затлъстяване на възраст между 50 и 75 години, които участват в специална програма за редуциране на теглото и изучаване на ефектите на диетичния режим и двигателната активност в профилактиката на рака на гърдата.

При анализ на данните изследователите установяват, че жените, които са хапвали между закуската и обяда, са загубили 7% от теглото си за период от година. За разлика от тях тези, които са пропускали сутрешната междинна закуска, са отслабнали с 11%.

Според специалистите полезният ефект на междинното хапване в първата половина на деня се губи, заради сравнително малкия интервал между закуската и обяда. Според Анн МакКиернан, директор на центъра, този навик е по-скоро излишен, тъй като организмът не може да изпита глад между тези две основни хранения.

От всички 97% жени, които закусват допълнително, тези 19% които хапват  между 10 и 11 часа, са по-склонни да ядат прекалено често и през останалата част на деня.

Експертите на института са на мнение, че храненето става все повече „безсмислено“. Хората  все по-малко ядат, за да осигурят на организма си необходимата енергия за функционирането му, а повече заради други навици. Това според тях налага съставяне на нови режими за здравословно хранене, които да изключват приемането на излишни калории.

Въпреки че не се постига отслабване чрез въвеждане на междинни закуски, това е по-здравословният начин на хранене, подчертават изследователите. Хората, които се придържат към балансиран прием на храна, консумират повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, с което приемат повече от полезните за чревния тракт фибри.

Изследването е публикувано в изданието на Американското дружество по диететика този месец.

Още полезни съвети за здравето можете да прочетете в Puls.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: отслабванехранене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
а не бе преди 12 години
Набивай мляко и тесто като луд и след това дебели и затлъстели!
3
0
 
6
 
! Отговори
13 преди 12 години
Мтого противоречия открих в статията, освен това движението не се споменава! Не е важно само колко ядеш, а и колко изгаряш!Аз не закусвам сутрин - пия вода преди кафето с цигара, към 10 часа огладнявам и хапвам плодове или 2 шепи ядки, около 12 изпитвам глад и обядвам, без хляб, около 18.30 - 19.00 вечерям.На 51 години съм и тежа 54 кг.Спазвам принципа - храня се САМО, КОГАТО СЪМ ГЛАДНА, а не в точен час.Препоръчвам ви този принцип и ПИЙТЕ ВОДА - ОКОЛО 3 ЛИТРА ДНЕВНО, ЗА ДА СТЕ ЗДРАВИ!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не случайно всеки познава хора, за които да каже: "постоянно яде и въобще не пълнее". Хранене на всеки 3 часа по малко. Аз отслабнах с 9 кг.
1
1
 
5
 
! Отговори
DW преди 12 години
Противниците на шистовия газ също плашат с този проблем. Водата се черпи от басейни на поне 3-4 км под повърхността. За добиването на газ в един кладенец се използват 19 милиона литра вода, от която близо половината изтича обратно в кладенеца. Да не говорим, че в един кладенец се влагат 82 тона химикали от различно естество за намаляване на корозията и с антибактериална цел. Това създава сериозен риск за дългосрочно замърсяване на подземните води, и то в райони близки до големите градове. В някои случаи питейната вода се замърсява с метан до такава степен, че може да се запали, предупреждават еколозите.